Årets biltvättarkommun 2020

Sollentuna kommun är bäst i Sverige på rätt biltvätt!


Kommunen har tack vare sina innovativa insatser blivit utsedd till Årets biltvättarkommun 2020.

För att sprida information och uppmaningar till sina invånare har Sollentuna med hjälp av budskapet ”Här börjar din badsjö” bland annat utformat egna affischer för tvätthallar, drivmedelsstationer och anslagstavlor, genomfört kampanjer i sociala medier och producerat eget rörligt material i olika kanaler.
Inför stora Biltvättarhelgen, som ägde rum i april, väckte kommunen stor uppmärksamhet när Jonas Riedel med miljövänlig färg målade budskapet om badsjön vid en gatubrunn vid Sollentuna station.

– Sollentuna kommun har på ett föredömligt sätt visat hur man som kommun kan arbeta med att informera sina invånare om hur man tvättar bilen rätt för miljöns skull. Sollentuna har verkligen gjort det lilla extra och varit kreativa med sina kampanjer i år, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt.

I Sverige saknas det generell lagstiftning kring biltvätt på gatan, däremot har varje enskild kommun möjlighet att precis som Sollentuna själva sätta upp riktlinjer och rekommendationer om att inte tvätta bilen på gatan.

Sveriges 10 bästa biltvättarkommuner 2020:
1. Sollentuna
2. Kristinehamn
3. Östersund

Plats 4–10 (utan inbördes ordning):

Sundbyberg
Mjölby
Karlstad
Kristianstad
Mönsterås
Trollhättan
Trosa

Bilderna togs vid prisceremonin den 20 oktober där Sollentunas Jonas Riedel åter målade upp vad det hela handlar om vid en dagvattenbrunn i kommunen.