Årets biltvättarkommun 2022 är Ulricehamn!

Ulricehamns kommun utses för första gången till Årets biltvättarkommun 2022 av miljöinitiativet Hållbar biltvätt. Kommunen har genom flera olika insatser och med stort engagemang från miljöinspektörerna lyckats informera kommunens invånare om miljöriskerna med att tvätta bilen på gatan. De nio andra kommunerna på topplistan är Kristinehamn, Nässjö, Skara, Örebro, Uppsala, Umeå, Tranås, Sollentuna och Upplands Väsby.
 
 
– Ulricehamns kommun har visat på stort engagemang och genomfört betydande insatser för att informera och sprida kunskap till kommuninvånarna om miljöriskerna med att tvätta bilen på gatan, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Organisationen Sveriges Servicestationer. 

Kommunen uppmärksammade Stora Biltvättarhelgen i april genom en kampanj, där miljöinspektörerna bjöd på kaffe och bullar till de personer som tvättade sina bilar på godkänd anläggning. De har även gått ut med information på andra sätt, så som kampanjer i sociala medier och flyers på allmänna platser.

– Dagvatten är en transportväg för föroreningar. Att tvätta bilen på ett hållbart sätt är en möjlighet för varje bilägare att själv kunna ta ansvar och påverka sin närmiljö. Det känns otroligt roligt att ha blivit årets biltvättarkommun 2022. Det är en riktigt fin bekräftelse att vi är inne på rätt spår när vi försöker premiera dem som gör rätt i stället för att klanka ner på dem som gör fel, säger Joanna Miklos-Svan, enhetschef vid Miljö- och byggenheten på Ulricehamns kommun.

1000 ton tungmetaller och 50 ton olja i naturen varje år Att tvätta bilen hemma på gatan kan verka harmlöst, men i själva verket medför det att 1000 ton tungmetaller och 50 ton olja släpps ut i naturen årligen. Det smutsiga tvättvattnet rinner ner i dagvattenbrunnar och sedan vidare ut i sjöar, hav och vattendrag.
– Idag finns ingen lagstiftning som reglerar hemmatvättandet. I stället ligger ansvaret hos kommunerna. Vår undersökning visar dock att många kommuner inte har tillräckligt med resurser för att driva frågan, vilket såklart är problematiskt om vi ska kunna få ner fultvättandet, säger Robert Dimmlich.